De communicatiestijl van Donald Trump: allesbehalve verbindend

Tijdens de aantredingsspeech van Donald Trump op 20 januari hield de wereld zijn adem even in. Want de nieuwe president van de Verenigde Staten staat voor een radicale politieke breuk met zijn voorganger. Maar wat ons vooral boeit, is zijn communicatiestijl. Die is op z’n zachtst gezegd onconventioneel. En onvergelijkbaar met die van Barack Obama. Of toch? We doen alvast een poging. Zónder te oordelen. Beloofd.

“Ikke, ikke, ikke. En de rest kan stikken.”

Dat gevoel krijgen we niet alleen als we de Twitter-updates van Trump lezen, maar ook wanneer we zijn aantredingsspeech herbekijken. Lees even mee wat hij over de Amerikaanse jobs te zeggen heeft:

“Decennialang hebben we buitenlandse industrieën verrijkt ten koste van de Amerikaanse industrie, we hebben de legers van andere landen gesubsidieerd en gezorgd voor een droevige afbraak van onze eigen militair apparaat. Eén voor één sloten onze fabrieken, vertrokken bedrijven en lieten miljoenen en miljoenen Amerikaanse arbeiders achter.”

Laten we dit even vergelijken met de inauguratiespeech van Barack Obama in 2009:

“De toestand van onze economie vraagt om actie, goed en snel. We zullen ernaar handelen. Door nieuwe banen te creëren en een nieuwe basis voor groei te leggen. We zullen de wegen en bruggen bouwen, maar ook de elektrische netwerken en digitale lijnen die onze handel voeden en ons allen verbinden. We zullen de wetenschap weer op haar rechtmatige plaats zetten, en de wonderen van de technologie inzetten om de gezondheidszorg te verbeteren en goedkoper te maken. We zullen de zon en de wind en de bodem benutten om onze auto’s en fabrieken te doen draaien. En we zullen onze scholen, hogescholen en universiteiten transformeren om aan de eisen van dit nieuwe tijdperk te voldoen.”

Beide presidenten willen actie ondernemen om de economie te versterken. Dat is duidelijk. Toch is hun redenering totaal verschillend. Vrij vertaald horen we vooral dit:

Trump: “Buitenlanders stelen onze jobs en verrijken zich ten koste van ons. Dit moet gedaan zijn!”

Obama: “Het is aan ons om onze economie sterker te maken, vandaag en in de toekomst. Daarom zullen we investeren in infrastructuur, wetenschap en onderwijs.”

Is het verschil duidelijk?

Sorry Donald, maar je bent een jakhals

De nieuwe Amerikaanse president heeft alle kenmerken van een jakhals:

  • hij wil altijd gelijk hebben: denk aan de ‘alternative facts’ waarbij hij de objectieve bezoekerstelling op zijn inauguratie in vraag stelt en zelf verkondigt dat de opkomst ‘the greatest ever’ was.
  • Hij is geneigd afstand te creëren: de muur tussen de VS en Mexico en de beruchte moslimban zijn daar duidelijke voorbeelden van.
  • Hij is oordelend: over Mexicaanse immigranten zegt hij bijvoorbeeld "Mexico stuurt niet haar beste mensen. Het land stuurt mensen met veel problemen, en ze brengen die problemen naar ons. Ze brengen drugs. Ze brengen criminaliteit. Het zijn verkrachters. En sommigen – dat veronderstel ik toch – zijn goede mensen.” Of (dit heeft hij letterlijk gezegd): “We have some bad hombres here”.
  • Hij is wraakzuchtig: Trump heeft een slechte verhouding met de media. Een van zijn tweets: “De Wall Street Journal houdt ervan om slechte dingen over me te schrijven. Ze zouden beter oppassen, of ik zorg voor een immense tegenaanval. Ik kijk ernaar uit!”

Hiermee zeggen we absoluut niet dat Donald Trump ‘slecht’ is. We oordelen niet. Want hij bedoelt het misschien wel goed. Toch heeft hij nooit geleerd om zich op een andere manier te uiten dan op een verbaal geweldvolle manier. Tijd om verbinding te zoeken, mister Trump.

Van jakhals naar giraf

Of The Donald mag aankloppen bij Imboorling? Absoluut, hij is meer dan welkom. Wanneer hij de sessie “Rond punt, verbinding als het vierkant draait” volgt, ontdekt hij hoe hij zijn communicatiestijl kan verbeteren. Om zo te transformeren naar een giraf: verbinding creëren, openstaan voor de ander, en met empathie eerlijk uiten wat hij zelf ervaart.

Maar ook voor jou en je team is deze productie wellicht een aanrader. Want eigenlijk zit er in ieder van ons wel een beetje jakhals. Ambitie om meer giraf te worden? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Ontdek meer informatie over “Rond punt, verbinding als het vierkant draait” en zorg straks voor meer win-win situaties. En echte verbinding.