Oefen jezelf

Oefen jezelf

paden ontstaan
door er op te gaan

Communicatie, dat is zoals fietsen: je gaat eerst een paar keer op je bek, maar dan krijg je geleidelijk aan de kneepjes van het vak onder de knie. Hoe meer je het doet, hoe vlotter het gaat. Voor je het weet, gaan je oefenwieltjes eraf en communiceer je zonder handen.

Met anderen communiceren begint bij zelfkennis: je wereldbeeld en manier van omgaan met anderen. Enkel dan ben je klaar om te starten met verbindend communiceren.

Hieronder vind je enkele oefeningen om je zelfkennis – én je vaardigheden te vergroten. De oefeningen loodsen je op een toffe manier door nieuwe inzichten, aandachtspunten en concrete tips. Dingen waar je dus vandaag nog mee aan de slag kunt.

De volgende oefeningen zullen je helpen om beter te communiceren. Je zult ervaren dat jouw model van de wereld niet hetzelfde is als dat van jouw gesprekspartner. Je leert duidelijker en preciezer te zijn in de boodschap die je geeft. En je ondervindt dat er echte verbinding kan ontstaan tussen jou en de ander als je echt luistert met empathie.

De beste manier om met spanningen en conflicten te leren omgaan is door aan de slag te gaan. Hieronder vind je alvast de jakhalstest en enkele oefeningen om het gedachtegoed van verbindende communicatie onder de knie te krijgen. Ze spitsen zich telkens toe op één of meer stappen van het model. Je kunt deze alleen of samen met anderen doen.

Als je als spreker je impact op je toehoorders wilt vergroten dan vind je hieronder alvast enkele oefeningen om je vaardigheden te vergroten. De oefening wordt telkens uitgelegd door de combinatie van geschreven tekst en een aantal korte video’s.