Als je als spreker je impact op je toehoorders wilt vergroten dan vind je hieronder alvast enkele oefeningen om je vaardigheden te vergroten. De oefening wordt telkens uitgelegd door de combinatie van geschreven tekst en een aantal korte video’s.

Hoe je presentatie sterk openen?

Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken.

In deze video krijg je als spreker handvaten aangereikt om je publiek vanaf de eerste minuut aan je lippen te laten hangen. Kijk je publiek écht aan, stel hen enkele prikkelende vragen, speel in op wat er hier en nu gebeurt, en je bent vertrokken. En vergeet zeker je rol tape niet…

Verbinding opbouwen door oogcontact en focus

Je kunt niet surfen op het internet als er geen verbinding is.

Logisch toch? Als dat zo logisch is, waarom vergeten we dan zo vaak om eerst verbinding te maken met de ander als we met hem willen communiceren?
Als je als spreker het woord neemt, voor wie is je boodschap dan bedoeld? Niet voor jezelf, maar wel voor het publiek. Helaas zie ik te veel mensen een uitleg geven zonder hun toehoorders aan te kijken en te checken of ze echt aan het luisteren zijn. Je boodschap kan enkel aankomen als je als spreker intens oogcontact maakt met je toehoorders, zodat iedereen in het publiek of rond de vergadertafel zich écht betrokken en aangesproken voelt.

Spanning opbouwen door een stilte te laten

Niets demonstreert autoriteit beter dan stilte.
[Charles de Gaulle]

Hoe paradoxaal het ook mag klinken; de meeste sprekers hebben het meest moeite met het zwijgen; het laten van een stilte.
Toch heeft het publiek absoluut stiltes nodig om:

  • te verwerken wat net is gezegd;
  • om nieuwsgierig te worden naar wat zal komen.

Door als spreker stiltes in te lassen, bouw je spanning op en scherp je de aandacht bij de toehoorders aan.

Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker.
[Mahatma Gandhi]